Mitä, jos kaupungin esityslistoja voisi kommentoida verkossa?

Ympyrädiagrammi politiikasta väittelyn tuloksesta facebookissa.

Verkossa kiertävä kirkkaanpunainen ympyrädiagrammi jättää hieman epäselväksi, kuvaako se politiikasta keskustelevien henkilöiden kasvojen väriä vai asenteiden muutosta. Joka tapauksessa se varmaankin heijastaa totuutta ainakin jossakin määrin. Verkkokeskustelijoilla kun ei ole juuri mitään kannustimia pyrkiä yhteisymmärrykseen eikä toisaalta liioin syitä antaa periksi omista näkökulmistaan. Tuntuu, että ainoat keskustelua kannattelevat voimat ovat inhimilliset -heikkoudet- luonteenpiirteet, jääräpäisyys ja ilkikurinen toisen osapuolen tahallinen härnääminen, eli trollaaminen. Optimisti saattaisi mainita maailmanparannusvietin, mutta sekin taitaa varsinaista keskustelua enemmän ilmetä uutisten jakamisella tekstiä lukematta, jos vain otsikko ja kuva sattuvat puhuttelemaan.

Valtava inhimillinen resurssi, joukkoäly, on sosiaalisessa mediassa päivittäin tyhjäkäynnissä täysillä kierroksilla.

Siltä puuttuu mahdollisuus kytkeä vaihde silmään ja ajaa kohti yhteistä hyvää. Samaan aikaan poliittinen järjestelmämme painii aina vain viheliäisempien ongelmien kanssa. Yksittäisen politiikon pitäisi pystyä omaksumaan päivittäin inhimillisesti katsottuna mahdottoman suuri tietomäärä perehtyneiden päätösten tekemiseksi.

Herää siis kysymys -kannattaisiko joukkoälyä kytkeä verkkokeskustelun muodossa päätösvalmisteluun? Mitä seuraisi, jos valtuuston, hallituksen ja lautakuntien esityslistat olisivat verkossa kommentoitavina? Pystyisikö syntyvää keskustelua hyödyntämään mitenkään? Tulisiko paikalle muita kuin pahantahtoinen trolliarmeija?

Trollit ja keskustelu, huono yhdistelmä.
Trolliarmeija marssii paraativarustuksessa tuomaan harmia kohti pahaa-aavistamatonta verkkokeskustelua.

Minkälaisen teknologisen ratkaisun keskustelu vaatisi toimiakseen? Miten ratkaistaan ristiriita viranomaisasioinnissa vaaditun vahvan tunnistautumisen ja verkkokeskustelukulttuuriin kuuluvan nimimerkkien käytön ja anonymiteetin välillä? Miten keskustelu tulisi ajoittaa suhteessa luottamuselimen kokoukseen? Miten keskustelu pitäisi järjestää eri vaiheisiin?

Itse asiassa keskustelun yksinkertaista kytkemistä esityslistoihin on Suomessa kokeiltu jo, ainakin kahdesti. Kerran kaupungin ja kerran paikallistason poliittisesti aktiivisten ohjelmoinnin harrastajien projektina. Lue seuraavasta artikkelista Valman ja Punakynän tarinat.

Aihetta käsitellään työpajassa Helsingin kaupungintalolla keskiviikkona 28.10.2015 Avoin ja joukkoistava kaupunki -tapahtumassa. Tarkoituksena on käydä rakentava keskustelu ideaan liittyvistä ongelmista ja mahdollisuuksista. Lopputuloksena keskustelu toivottavasti lukuisine ongelmanratkaisuehdotuksineen julkaistaan kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi.

Varsinaista tapahtumaa ennen käännymme joukkoälyn puoleen. Toivomme aiheesta vilkasta ennakkokeskustelua verkossa.

Sen vuoksi esitämme pyynnön -hyvä lukija, jakaisitko tämän artikkelin johonkin avoimeen keskusteluryhmään ja linkittäisitkö tuon ketjun tämän postauksen kommentteihin?

Teemme viikkoa ennen työpajaa yhteenvedon käydystä keskustelusta ja sen perusteella voimme tunnistaa olennaisia kysymyksiä pohjaksi workshopin työskentelylle. Kiitos jo etukäteen!

 

Yksi ajatus artikkelista “Mitä, jos kaupungin esityslistoja voisi kommentoida verkossa?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.