Deliberaatioalan opetusta Suomessa

DDI kartoitti keväällä 2013 deliberaatioalan opetusta Suomessa kyselyllä, joka lähetettiin 40 yliopistoprofessorille politiikkatieteissä, hallintotieteissä, filosofiassa, sekä sosiaali- ja/tai yhteiskuntapolitiikassa. Kyselyn perusteella vaikuttaa, että deliberaatio-aiheen opetus yliopistotasolla on Suomessa melko vähäistä ja hajanaista. Joitakin kursseja kuitenkin löytyy politiikan ja filosofian opintojen yhteydestä mutta mitenkään opintojen keskiössä deliberaatio-aihe ei ole. Yksi havaittava trendi alan opetustarjonnasta on interaktiivisuuden korostuminen. Esimerkiksi Vaasan yliopiston järjestämällä kurssilla ”Deliberatiivinen hallinta ja kompleksisuus hyvinvointiyhteiskunnassa” osallistuvat deliberatiivisen menetelmiin perustuvan sovelluksen toteuttamiseen teoriaopintojen lisäksi. Vastaava konsepti on myös Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaineessa järjestettävällä ”Ympäristöpoliittinen harkinta” kurssi, jota vedän.Delib

Jatka lukemista “Deliberaatioalan opetusta Suomessa”

Deliberatiivisen demokratian T&K-päivät jälleen 30.10. – teemana Suomen keskusteleva demokratia

Viime syksynä järjestetty deliberatiivisen demokratian tutkimus- ja kehittämispäivä oli suurmenestys niin mielenkiintoisten puhujien, keskustelijoiden kuin aktiivisten työryhmienkin ansiosta. Deliberaatio siis näyttää kiinnostavan Suomessa, ja demokraattisia innovaatioita kokeillaan parhaillaan useissa kaupungeissa.

Vuoden 2014 T&K-päivien teemana on Suomen keskusteleva demokratia. Tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään tänä vuonna 30. lokakuuta Tampereella yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Ohjelmassa on luvassa mm. ulkomaisten ja kotimaisten tutkijoiden ja demokratia-asiantuntijoiden alustuksia sekä työryhmiä. Lisätietoja puhujista ja Call for papers päivitetään “T&K-päivä 2014”-osioon tänne.

Stay tuned!

Keskustelu eutanasiasta kaipaa moniäänisyyttä

(Pirkko Vartiaisen ja Harri Raision mielipidekirjoitus Turun Sanomissa 20.2.2014)

Sekä saattohoito että eutanasia ovat nousseet lähiaikoina yhteiskunnallisen keskustelun kohteeksi, pääasiassa kirkon Yhteisvastuukeräyksen vuoksi. Tämä ei ole yllättävää, sillä kyseisillä teemoilla on tapana pulpahtaa esiin tietyin aikavälein.
Saattohoitoa ja eutanasiaa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu on Suomessa hyvin pirstaleista, eikä se ole ollut kovinkaan kokonaisvaltaista tai riittävän vuorovaikutteista. Väitämme, että kokonaisvaltaisuuden ja vuorovaikutuksen lisäämiselle olisi olemassa ehdoton tarve. Tätä väitettä tukevat tulokset viime vuoden marraskuussa järjestetyistä kansalaisfoorumeista, joissa lähes sata suomalaista pohti eutanasiaan liittyvää yhteiskunnallista päätöksentekoa. Jatka lukemista “Keskustelu eutanasiasta kaipaa moniäänisyyttä”