DDI:n toimintasuunnitelma kytkee jäsenten arvot päätöksentekoon -osallistu pikaisesti, todella pikaisesti tai perusteellisesti

DDI:n vuosikokous päätti kokeilla arvolähtöistä, datan ohjaamaa päätöksentekomenetelmää vuoden 2018 toimintasuunnitelman laatimiseen.

Päätöksenteko sidotaan jäsenten arvoihin aukikirjoittamalla jo päätösesityksen arvoperusta. Käytäntöä voisi verrata tutkimusaineiston ja tutkimuksen tulosten raportoinnin suhteeseen.

Vaihe 1

Toimintasuunnitemaan voi osallistua todella pikaisesti vastaamalla valmiisiin kysymyksiin, pikaisesti esittämällä uusia kysymyksiä ja kommentoimalla toimintasuunnitemaluonnosta tai perusteellisesti kirjoittamalla toimintasuunnitelma niin pitkään kuin haluaa.

Kysymykset voivat liittyä enemmän tai vähemmän suoraan Instituuttiin ja sen toimintaympäristöön. Ainoa muotovaatimus on, että kysymyksiin pitää voida vastata “kyllä” tai “ei”, jotta aineistoista saadaan yhteismitallista. Välineenä käytetään Google Formsia. Jos sähköpostisi jäsentiedoissamme on Gmail-osoite, se on lisätty mukaan jo valmiiksi – muuten pyydämme ilmoittamaan Gmail/Google-osoitteesi, koska osallistuminen edellyttää kirjautumista.

Kysymyksiin vastaaminen on vapaaehtoista, anonyymia ja julkista. Vastaukset muodostavat kokonaisuutena aineiston, joita kutsutaan tässä jäsenten arvoiksi. Samalla Google Forms visualisoi reaaliajassa vastausten jakauman.

Vaihe 2

Lisäksi jäsenet voivat luonnostella vapaasti asiakohtia toimintasuunnitelmaan prosessin alussa avattuun tyhjään Google Drive -yhteiskirjoitusdokumenttiin.

Ehdotusluonnosten yhteyteen tulee aukikirjoittaa mihin jäsenten arvoihin eli vastauksiin ehdotus perustuu. Toimintasuunnitelmaa voi luonnostella jo nyt ja lisäksi sitä työstetään yhdessä työpajassa 30.5. Osallistuminen on auki 7.6. saakka, jolloin hallitus hyväksyy toimintasuunitelman kokouksessaan.

Klikkaa tästä toimintasuunnitelmaprosessin omalle sivulle ja osallistu!

Yhteistyöterveisin ja lisätietoja antavat pj. Lari Karreinen, p. 0400 487 642 ja hallituksen jäsen Raimo Muurinen, p. 044-5777 574.

Kysymyksiä voi esittää myös DDI:n FB-ryhmässä ja kommentoimalla tähän alle.

3 vastausta artikkeliin “DDI:n toimintasuunnitelma kytkee jäsenten arvot päätöksentekoon -osallistu pikaisesti, todella pikaisesti tai perusteellisesti”

  1. Jostain olisi hyvä nähtä tämän arvokyselyn koko. Itselleni tuli vain kaksi kysymystä, ja epäselväksi jäi onko siinä kaikki vai pitääkö minun ladata kyselylomake uudestaan jotta minulle arpoutuu uusia kysymyksiä (ei arpoutunut). Lisäksi sanoisin, että useimmat ihmiset ovat valmiita vastaamaan mutta harvat vaivautuvat keksimään kysymyksiä. Niinpä kysymyksiä pitäisi jollain porukalla miettiä riittävästi ennakkoon (ainakin tusina), jotta tämä kiinnostava ja kannatettava hanke lähtisi lentoon.

    1. Kiitos palautteesta – hyvä huomio. Kysymyksiä ei ole tuohon aikaan ollut enempää kuin kaksi. Formsissa olisi käytettävissä sellainen ominaisuus, joka näyttää vastaamisen suhteellisen edistymisen, mutta siinä on se hankaluus, että kysymyksiä voi tulla vielä kaksi-kolme viikkoa lisää, joten se antaisi ennenaikaista tietoa aikaisille osallistujille. Eli tässä käytäntönä on, että niin kauan voi osallistua ja vaikuttaa kunnes hallituksen pj:n nuija napsahtaa (ja sittenkin tietysti voi vaikuttaa, jos ei ole päätökseen tyytyväinen). Käsittääkseni kyselylomake pitää ladata uudelleen jos sattuisi käymään niin, että joku samaan aikaan lisää kysymyksiä kun sitä itse katselee.

      Ja totta tuokin, että todennäköisesti useammat ovat valmiita vastaamaan kuin esittämään kysymyksiä. Mutta nyt halusimme ikään kuin puhtaan pöydän, jotta mitään ei olisi rajattu valmiiksi “ylhäältä alas”. Tuo esimerkkikysymys “Onko politiikka rikki” oli ehkäpä pakollinen käytännön minimi. Mutta tähän varmasti vaikutamme viestimällä vielä lähempänä toimintasuunnitelman valmistelutyöpajaa, että kannattaa käydä osallistua uudelleen.

      /RaimoM

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.