artikkelit

Talous ja demokratia – etääntyvä pari? DDI:n T&K-päivä 24.1.2025

Onko julkista taloutta koskeva päätöksenteko demokraattista? Kenen ääni kuuluu taloudesta käytävässä keskustelussa? Entä miten taloutta koskevan päätöksenteon demokraattisuutta voi edistää?

Näitä kysymyksiä käsittelee Deliberatiivisen demokratian instituutti DDI:n seuraava Tutkimus & kehitys -päivä, joka järjestetään perjantaina 24.1.2025 yhteistyössä Uuden talousajattelun keskuksen (UTAK) ja Demos Helsingin kanssa.

Tämänkertaisessa T&K-päivässä kysymme, toteutuuko puntaroiva demokratia julkista taloutta koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa. Kuulemme kolme taloutta ja demokratiaa käsittelevää puheenvuoroa, jotka haastavat vallitsevia talouspäätöksenteon ja -keskustelun tapoja. Puhujien lisäksi ääneen pääsevät osallistujat yhteisessä paneelikeskustelussa ja pienryhmissä. Kutsumme mukaan keskustelemaan ja verkostoitumaan kaikki talouspäätöksenteon ja demokratian kehittämisestä kiinnostuneet toimijat. Tervetuloa!

DDI on yhdistys, joka edistää keskustelevaa ja läpinäkyvää päätöksentekoa eli puntaroivaa demokratiaa Suomessa. Puntaroivan demokratian keskiössä on vastavuoroinen, tietopohjainen ja avoin yhteiskunnallinen keskustelu, johon poliittiset päätökset pohjataan.

Uuden talousajattelun keskus (UTAK) on puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatushautomo, jonka pyrkimyksenä on keynesiläisen hyvinvointivaltion päivittäminen 2020-luvulle.

Demos Helsinki on kansainvälisesti toimiva, voittoa tavoittelematon ajatushautomo, jonka toiminnan keskiössä on yhteiskunnallinen muutos.

Aika: pe 24.1.2025 klo 9.00-12.30
Paikka: Demos Helsinki, Mechelininkatu 3D, 00100, Helsinki

Ilmoittaudu mukaan pe 17.1.2025 mennessä

Ohjelma

9.00 Aamukahvit
9.20 Tilaisuuden avaus
9.30 Pauli Saloranta (Sitra): Puntaroivat kansalaispaneelit kuntien talouden suunnittelussa: Tuloksia kokeiluista 2023–2024
10.00 Heini Kinnunen (Femtie-hanke): Talouskeskustelun inklusiivisuus Suomessa

10.30 Tauko 10 min

10.40 Lauri Holappa (UTAK): Finanssipolitiikan säännöt ja kapeneva demokratia
11.10 Puhujien ja yleisön yhteinen paneelikeskustelu
11.45 Pienryhmätyöskentely
12.15 Pienryhmätyöskentelyn oivallukset
12.30 Tilaisuus päättyy / Lounas

Tilaisuuden jälkeen kutsumme osallistujat jatkamaan keskustelua yhteisen lounaan äärelle Ravintola Töölöön (Runeberginkatu 14-16). Lounas on omakustanteinen (13,50€ / hlö).

Näistä teemoista Suomessa tarvittaisiin kansalaispaneeli 2024

Kuvassa DDI:n puheenjohtaja Hanna-Kaisa Pernaa ja entinen puheenjohtaja, perustajajäsen Mikko Rask avaamassa tilaisuutta.

Kysyimme osallisuusalan asiantuntijoilta, mistä aiheista tarvittaisiin kansalaispaneeleja lähitulevaisuudessa. Paneeleja toivottiin mm. lähiluonnon säilyttämisen ja kasvavan kaupungin tarpeiden yhteensovittamisesta, sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, tekoälyn käyttämisestä, toimenpiteistä ilmastopäästöjen vähentämiseksi sekä lasten ja nuorten kännyköiden käytöstä.

Puntaroimalla parempaa demokratiaa -juhlaseminaarissamme 29.11.2023 keräsimme hieman yli 50 osallisuusalan asiantuntijalta ehdotuksia kansalaispaneelin aiheiksi. Vastaajat työskentelevät kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla ja järjestöissä. Hyvän puntaroinnin periaatteiden mukaisesti saimme myös perusteluja, miksi juuri näistä aiheista tarvitaan kansalaispaneeli.

Mistä voimme luopua kollektiivisesti ilmaston suojelemiseksi?
Päättäjien toimet päästöjen vähentämiseksi eivät ole riittäviä, joten tarvitaan kansalaisten näkökulmia.

Miten voidaan rakentaa lisää ja kasvattaa kaupunkia samalla säästäen tarpeeksi lähiluontoa?
Näkökulmia tarvitaan, sillä lähiluonnon kato nousee usein kiistoiksi kaupungeissa.

Hyvinvointialueiden yhdyspintatyö ja yhteistyön kehittäminen
Hyvinvointidataa on, mutta tarvitaan puntarointia datan äärellä ja kokemustiedon parempaa hyödyntämistä.

Sote-palvelut
Hyödynnetään asukkaita ja asiakkaita palveluiden järjestämisessä ja suunnitteluissa: missä palvelut järjestetään ja miten?

Terveyshaittojen ennaltaehkäisy
Asukkaat ja asiakkaat voivat antaa tietoa ennaltaehkäisyn keinoista ja niiden priorisoinnista.

Ennakkoluulot työelämässä
Ymmärrys huolista voi johtaa parempiin ratkaisuihin ja edistää työssä viihtymistä. Esteiden poistaminen luo osallisuutta ja vähentää syrjäytymistä.

Tekoäly
Tarvitaan laaja-alaista keskustelua tekoälystä eri toimijoiden kesken. Mihin tekoälyä voi käyttää ja mihin taas ei? Entä mihin ihmistä vielä tarvitaan? Aiheena voisi myös olla tekoälyn käyttö terveydenhuollossa.

Digitaaliset oppimateriaalit ja laitteet
Keskustelua tarvitaan oikeasta ajoituksesta digilaitteiden käytölle ja niiden vaikutuksista nuorten terveyteen.

Keskustelukulttuurin polarisoituminen
Aiheina voisivat olla esimerkiksi median vastuu, sosiaalisen median vaikutus, digitaalinen empatia tai hyvä keskustelukulttuuri.

Osallisuus
Osallisuus jäi ilman yksityiskohtia, mutta se voisi liittyä laajasti kansalaisten osallistumiseen päätöksentekoon eri yhteiskunnan tasoilla.

Kansalaispaneelien nähtiin auttavan päätöksentekijöitä vaikeiden päätösten tekemisessä sekä uusien ideoiden ja kokemustiedon keräämisessä. Kansalaispaneeli voi myös auttaa jonkin aiheen esiin nostamisessa päätöksenteon agendalle tai yhteistyön vahvistamisessa eri toimijoiden kesken.

Kansalaispaneelien hyödyt?

Verrattuna mielipidemittaukseen kansalaispaneelit tarjoavat tarkemmin puntaroidun ja tietoon perustuvan yhteisen näkemyksen. Mielipidemittauksissa ja somessa ihmiset muodostavat kantansa nopeasti ja usein ilman syvempää tietämystä kaikista aiheeseen vaikuttavista seikoista. Kansalaispaneeleissa monipuolinen ja tietoon perustuva keskustelu auttaa luomaan harkittuja kantoja. Kansalaispaneelit sopivatkin erityisesti kompleksisten yhteiskunnallisten ongelmien käsittelyyn, joissa:

  • ei ole selkeää kyllä tai ei -vastausta
  • on poliittinen, eettinen tai muu dilemma
  • mielipiteet jakautuvat
  • kansalaisten näkemys hyödyttäisi poliittista päätöksentekoa

Osallisuusalan asiantuntijoiden mukaan kansalaispaneeleja ei kuitenkaan vielä hyödynnetä riittävästi, joten vaikuttamistyötä niiden perustamiseksi tarvitaan. Kansallisella tasolla esim. eduskunnan sihteeristö tai valiokuntien puheenjohtajat tunnistettiin keskeisiksi tahoiksi ajamaan asiaa. Kunnissa taas yksi edelläkävijä voi toimia esimerkkinä muille. Tärkeänä pidettiin, että yhteisesti tavoiteltaisiin keskustelun laadun parantamista, mikä voisi osaltaan motivoida myös päättäjiä hyödyntämään paneeleja enemmän päätöksenteon tukena.

OECD:n Kansalaispaneelien periaatteet

Puntaroivan demokratian (deliberatiivinen demokratia) tavoitteena on tuoda tietoon ja parhaaseen argumenttiin perustuvaa kansalaiskeskustelua päätöksenteon tueksi esimerkiksi kansalaispaneeleilla ja -raadeilla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa toteuttaa näitä, joten siksi OECD on koonnut parhaista käytännöistä 11 periaatetta. Näiden avulla tuetaan laadukkaiden ja onnistuneiden kansalaispaneelien järjestämistä. 

Tavoite

Tavoite nousee yleisesti tunnistetusta yhteiskunnallisesta ongelmasta, josta muotoutuu tehtävänanto. Tavoite ja tarkoitus kiteytetään selkeäksi kysymyslauseeksi.

Vastuullisuus

Toiminnalla tulee olla aitoa vaikutusta päätöksentekoprosessissa. Toimeksiantaneen organisaation tulee sitoutua ottamaan osallistujien yhdessä puntaroimat suositukset huomioon oikea-aikaisesti. Suositusten edistymistä tulee seurata ja raportoida säännöllisesti.

Läpinäkyvyys

Puntaroiva kansalaispaneeli on julkinen prosessi ja siitä tulee viestiä avoimesti. Prosessiin ja sen suunnitteluun ja toteutukseen liittyvien materiaalien, kuten esityslistojen, ennakkomateriaalien, asiantuntijaesitysten ja mahdollisten tallenteiden, raportin, osallistujien itse muotoilemien suositusten sekä otantamenetelmän ja tiedon rahoittajasta, tulisi olla saatavilla. Suosituksien vaikutus päätöksentekoon ja siihen liittyvän arvioinnin tulee olla läpinäkyvää ja strategisesti suunniteltua.

Inkluusio

Aliedustettujen ryhmien edustavuuden varmistaminen vaatii suunnittelua. Osallistumista voi  kannustaa ja tukea palkkioilla, kulukorvauksilla sekä mahdollistamalla lastenhoitoa ja omaishoitoa.

Edustavuus

Osallistujajoukon tulee edustaa yhteisöä pienoiskoossa. Tämä mahdollistetaan satunnaisotannalla, jossa huomioidaan väestörakenne varmistamalla, että ryhmä vastaa väestönlaskennallisesti tai muihin vastaavin tietoihin nähden kokonaisjoukon demografista profiilia väestöön, muihin vastaaviin tietoihin tai kontekstista riippuen tarvittaessa myös asennekriteereihin nähden. Yhdenvertainen mahdollisuus tulla valituksi osallistujaksi tulee taata jokaiselle. Edustavuuden saavuttamiseksi voi olla tarpeen ottaa yliotos joistakin demografisista tiedoista.

Tieto

Osallistujilla tulee olla saatavilla laajasti olennaista tietoa, näkemyksiä ja asiantuntemusta. Mahdollisuus kuulla asiantuntijoita ja muita eri näkökulmia edustavia puhujia on taattava sekä myös antaa tilaa kysymiselle.

Puntarointi

Osallistujien tulee pystyä löytämään yhteisesti jaettu näkemys suosituksiksi puntaroinnin tuloksina. Tämä edellyttää huolellista ja aktiivista kuuntelua, eri näkökulmien punnitsemista ja harkitsemista. Jokaisen osallistujan on tärkeää saada näkemyksensä esille. Tämä vaatii ammattitaitoista fasilitointia erilaisia keskustelumuotojen kuten pienryhmien, kokouskeskustelujen ja muun toiminnan välillä.

Aika

Oppiminen, näkemysten arvioiminen ja perusteltujen suositusten kehittäminen vaatii riittävästi aikaa, koska puntarointia vaativat kysymykset ovat monimutkaisia. Jotta saadaan aikaan perusteltuja suosituksia, osallistujien tulisi kokoontua kasvotusten vähintään neljä kertaa, ellei lyhyemmälle prosessille ole perusteltua syytä. On lisäksi tarpeen varata aikaa yksilölliseen oppimiseen ja pohdintaan tapaamisten välillä.

Luotettavuus ja riippumattomuus

Prosessin koordinoinnin tulee olla riippumaton toimeksi antavasta organisaatiosta. Lopulliset prosessipäätökset ovat organisaation ulkopuolisten koordinaattoreiden vastuulla, tarvittaessa erilaisia näkökulmia edustava ohjaava seurantaryhmä voi toimia valvomassa kokonaisuutta.

Tietosuoja

Osallistujien yksityisyyttä tulee kunnioittaa ja suojella heitä ei-toivotulta mediahuomiolta tai häirinnältä. Osallistujien riippumattomuus on turvattava varmistamalla, ettei heitä lahjota tai lobata jonkun eturyhmän toimesta. Pienryhmäkeskustelut tulee pitää yksityisinä. Osallistujien henkilöllisyys voi olla julkista prosessin päätyttyä, mutta vain osallistujien suostumuksella. Kaikkia osallistujien henkilötietoja tulee käsitellä noudattaen kansainvälisiä hyviä käytäntöjä, kuten Euroopan unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Arviointi

Osallistujien tulee tehdä prosessista anonyymisti arviointi objektiivisten kriteerien perusteella (esimerkiksi tiedon määrä ja monipuolisuus, oppimiseen käytetty aika ja fasilitoinnin itsenäisyys). Lisäksi koordinaatiotiimin tulee tehdä itsearviointi siitä, mitä on saavutettu ja miten käytäntöjä tullaan kehittämään tulevaisuudessa. Ulkopuolista arviointia suositellaan erityisesti pitkäkestoisille deliberatiivisille prosesseille. Puntaroivia kansalaispaneelaja tulee myös arvioida lopputulosten ja käyttöönotettujen suositusten kannalta.

Tiedot ja lähteet

Nämä periaatteet ovat koonneet  Alessandro Bellantoni,  Claudia Chwalisz ja Ieva Cesnulaityte ja ne on julkaistu OECD Good Practice Principles for Deliberative Processes for Public Decision Making. Kannattaa myös lukea hyvän julkisen vuorovaikutuksen periaatteet Itä-Suomen yliopiston blogista.

Käännöksen ovat tehneet Airi Raitaranta ja Lari Karreinen Osana yhteistä ratkaisua Oy:stä.

Lähde: OECD Good Practice Principles for Deliberative Processes for Public Decision Making https://www.oecd.org/gov/open-government/good-practice-principles-for-deliberative-processes-for-public-decision-making.pdf

Puntaroimalla parempaa demokratiaa – juhlaseminaari 29.11.

Voiko taloutta koskevia päätöksiä puntaroida kansalaisten kanssa? Miten kansalaisparlamentti voisi täydentää eduskunnan toimintaa? Miten kansalaisraateja on tehty kunnissa, valtiolla ja maailmalla?

Maailmalla on OECD:n mukaan menossa puntaroivan demokratian aalto. Mitä kaikkea puntaroiva demokratia voisi Suomessa olla?

Deliberatiivisen demokratian instituutti, valtiovarainministeriö ja Sitra kutsuvat sinut ke 29.11. Puntaroimalla parempaa demokratiaa -päivään, joka on samalla instituutin 10-vuotisjuhlaseminaari!

Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan puntaroivien kansalaispaneelien uusimmista kokeiluista ja tutkimustuloksista sekä kansainvälisestä kehityksestä. Esitysten lisäksi pääset verkostoitumaan alan toimijoiden ja tutkijoiden kanssa.

Paikka: valtiovarainministeriön kokoustilat Helsingissä, Mariankatu 9

Ohjelma

9:00 Aamukahvit
9:30 Tervetuloa ja päivän avaus
10:00 Kymmenen vuotta sitten ja nyt: Puntaroivan demokratian uusi aikakausi Suomessa, Mikko Rask, Helsingin yliopisto
10:20 Puntaroivan demokratian merkitys tiedolla johtamisessa, Hanna-Kaisa Pernaa, Vaasan ammattikorkeakoulu
11:10 Another Democratic Future is Possible, Ieva Cesnulaityte, DemNext
12:00 Salaattilounas
13:00 Kansalaisparlamentti eduskunnan päätöksenteon tukena – tapauksina huumeisiin ja polttoaineisiin liittyvät kansalaisaloitteet, Kimmo Grönlund, Åbo Akademi
13:20 Osallistuminen hyvinvointialueilla ja kunnissa: kokeilut alueellisista kansalaispaneeleista, Perttu Jämsen, Sitra
14:10 Kahvit
14:30 Minideliberaatio: mitä puntaroiva demokratia voisi parhaimmillaan antaa Suomelle? Mistä aiheesta kunnissa, hyvinvointialueilla tai Suomessa tulisi järjestää kansalaispaneeleja?
16:00 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen on päättynyt. Peruutukset yms voi lähettää deliberaatio at gmail.com

Kun tulet tilaisuuteen, ota mukaasi henkilöllisyystodistus, jotta pääset sisään valtiovarainministeriön kokoustiloihin.
Pääsisäänkäynti on esteetön. Kokouskeskukseen on esteetön kulkuyhteys hissillä, mutta kulku edellyttää vartijaa avaamaan turvasulut. Kokouskeskuksen yhteydessä on esteetön wc.

Järjestödemokratian uudet kojeet 15.12. 2022

Case: Pyöräliiton toimintasuunnitelman 2023 valmistelu

Torstai 15.12.2022 klo 14.00-15.00

Osallistu verkossa Zoomissa

(password: 445 881)

DDI on toiminut viime vuosina arvopohjaisen datan ohjaaman päätöksenteon kokeilulaboratoriona. Menetelmä perustuu osallistujien mielipiteiden kartoittamiseen ja sitoo ne päätöksentekoon. Se tarjoaa kaikille asianosaisille, kuten yhdistysten jäsenille tasa-arvoisen matalan kynnyksen tavan osallistumiseen . Matalasta kynnyksestä hyötyvät yhtä lailla ne, jotka eivät aina saa ääntään helposti kuuluviin kuin kiireiset tai yhteiseen vaikuttamiseen epäilevästi suhtautuvat. Toisaalta menetelmä tarjoaa avoimen mutta intensiivisenkin osallistumisen mahdollisuuden niille, jotka todella haluavat kantaa kortensa kekoon.

DDI:n hallituksen jäsen ja Pyöräliiton osallisuusasiantuntija Raimo Muurinen on kehittänyt arvopohjaista datan ohjaamaa päätöksentekoa yhdessä yhdistysten, yritysten ja kuntien kanssa. Tämänkertaisessa DDI:n drop in -esityksen ja keskustelun aiheena on Pyöräliiton ensi vuoden toimintasuunnitelman valmistelu- ja päätöksentekoprosessi. Lopullinen toimintasuunnitelma kirjoitettiin sadan osallistujan yli 3000 mielipiteen perusteella.

Drop in järjestetään etänä ja on kaikille avoin sekä maksuton. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta Zoomin voi halutessaan asentaa koneelle ennakkoon samasta linkistä (osallistuminen onnistuu toki ilman asennustakin).

Tervetuloa!