Deliberaatiotoiminta kansainvälistyy

Deliberatiivisia kansalaisraateja on järjestetty kansainvälisellä tasolla noin vuosikymmenen ajan. Euroopan Unioni on ollut aloitteellinen EU:n sisä- ja ulkopolitiikkaa arvioivissa hankkeissa (ks. alla esim. Wallénin kirjoitus ”Deliberative bias of Citizens Consultations?). Tanskan Teknologirådet on puolestaan kehittänyt globaalia kansalaisdeliberaatiota YK:n ilmasto ja biodiversiteetti COP-neuvottelujen yhteyteen.

Teknologirådet on kansainvälisesti tunnustettu toimija osallistuvien menetelmien ja etenkin ”osallistuvan teknologian arvioinnin” kehittämisessä. Globaalin kansalaisdeliberaation toteuttamiseen se on kehittänyt ns. World Wide Views (WWViews) –metodin, joka yhdistelee elementtejä kansalaisraadista, deliberatiivisesta mielipidemittauksesta, konsensuskonferenssista ja 21 century town meetingistä. Metodikehityksessä keskeiset tavoitteet ovat olleet yhtäältä tukeutuminen aiemmin toimiviksi koettuihin ja tutkimuksellisesti koeteltuihin metodeihin ja toisaalta pyrkimys yksinkertaiseen ja kustannuksiltaan edulliseen prosessiin.

YK:n biodiversiteetti COP-neuvottelut ja YK:n biodiversiteettivuosikymmen (2010-2020) tarjoavat institutionaalisen ympäristön, jossa kansalaisdeliberaation roolia kansainvälisessä politiikassa päästään ensi kertaa arvioimaan hieman pidemmällä aikavälillä. Teknologirådet on organisoimassa kolmatta globaalia, ja toista biodiversiteettiaiheista, WWViews-prosessia Etelä-Koreassa vuonna 2014 pidettävän YK:n biodiversiteetti COP12-neuvottelun tueksi. Vastaavasti kansainvälinen tutkijakonsortio on tekemässä arviota ensimmäisen WWViews Biodiversityn toteutuksesta, jonka tulokset Routledge kustantamo julkaisee vertaisarvioituna kirjana vuoden 2014 lopussa. Kirjan toimittavat Mikko Rask Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Richard Worthington Yhdysvaltain Pomona Collegesta ja se on jatkoa aiemmalla WWViews-hanketta arvioineelle teokselle Citizen participation in Global Environmental Governance (Routledge 2012): http://www.routledge.com/books/details/9781849713795/.

WWViews-metodi tuskin tarjoaa lopullista totuutta siitä, miten globaali kansalaisdeliberaatio kannattaa tulevaisuudessa toteuttaa. Kokemuksia arvioimalla ja vaihtoehtoisia toimintatapoja kehittämällä voidaan kuitenkin löytää ratkaisuja, jotka vahvistavat kansainvälisen päätöksenteon demokraattisuutta ja läpinäkyvyyttä ja herättävät tietoisuutta globaalien ympäristöongelmien edellyttämistä toimista.

Seuraavaa biodiversiteettiaiheista WWViews-prosessia ollaan järjestämässä vuoden 2014 syyskuussa. Toistaiseksi Suomesta ei ole mukana rahoittaja- tai toteuttajatahoa. Mikäli asia kiinnostaa, allekirjoittaneelta saa lisätietoja prosessista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.