Dialogia ennen – datan ohjaama demokratia

Yhteisten asioiden hoitamista vaivaat usein kiire, erilaisten näkemysten ymmärtämisen vaikeus ja keskustelutaidon puute.

Kokeilimme Työhuone Kulmalla arvolähtöistä, datan ohjaamaa päätöksentekoa Kulman kehityssuunnitelman kirjoittamiseksi.

Menetelmän idea on, että päätösesityksiin ja päätöksiin pitää kirjoittaa auki, mihin asianosaisten ilmaisemiin arvoihin ne perustuvat. Niinpä mittasimme ja julkaisimme Kulman vuokralaisten arvot.

Aloitustilaisuudessa paljastettiin kokeilun radikaali käyttöliittymäteknologia: kynä, paperi ja post-it -laput.

Prosessi ohjeistettiin aloitustilaisuudessa. Kuka tahansa saa ottaa kynän ja paperia ja kirjoittaa seinälle kysymyksen mistä tahansa asiasta, kunhan vain muotoilee sen niin, että siihen voi vastata kyllä tai ei. Kuka tahansa saa vastata myös mihin tahansa kysymykseen, mutta pakko ei kuitenkaan ole. Vastaaminen tapahtui kiinnittämällä pieni keltainen post-it -lappu kysymyspaperille kyllä- tai ei-kohtaan. Omaa vastaustaan saa myös muuttaa. Kysymyksiä kertyi kahdessa viikossa 28 ja vastauksia 159. Prosessiin osallistui aktiivisesti 15 Kulman 19 vuokralaisesta ja loput hiljaisella hyväksynnällään.

Kysymyksiä kertyi 28 ja vastauksia eli pieniä keltaisia post-it -lappuja 159. Kysymyksiä sai myös kommentoida tavallisilla värikkäillä post-it -lapuilla.

Kehityssuunniteman valmistelutilaisuudessa tunnistimme kysymyksistä nousseen esiin kahdeksan asiaa, jotka ryhmittelimme viiteen aiheeseen. Käsittelimme aiheet ryhmissä, jotka luonnostelivat ehdotukset kehityssuunnitelman asiakohdiksi. Jokaiseen ehdotukseen kirjoitettiin auki, mihin kysymyksiin ja annettuihin vastauksiin ne perustuvat. Ryhmien keskustelua ohjasi arvodata. Äänekkäimmillä ei ole mahdollisuutta päsmäröidä oman mielensä mukaan, kun ihmiset ovat ilmaisseet arvonsa selkeästi jo etukäteen.

Ehdotukset kehityssuunnitelman asiakohdiksi kirjattiin paperilla tulkitsemalla kysymyksiä ja vastauksien määrää.

Kehitysehdotukset kirjattiin yhteen dokumenttiin, joka on nyt vielä viikon kommentoitavana. Lopuksi päävuokralainen vetää keskustelun yhteen ja puhtaaksikirjoittaa valmiin version, joka pannaan toimeksi käytännössä.

Jos haluat tietää enemmän prosessin yksityiskohdista, lue myös seuraava kirjoitus aiheesta.

Yksi ajatus artikkelista “Dialogia ennen – datan ohjaama demokratia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.