DDI:n uusi toimintasuunnitelma on arvolähtöinen, datan ohjaama ja ilmiöpohjainen (tai asiaperustainen tai kohteellinen)

DDI:n vuosikokous hyväksyi uuden toimintasuunnitelman vuosille 2019-2020 kokouksessaan 27.5.2019. Ehdotus toimintasuunnitelmaksi laadittiin toimintasuunnitelmatyöpajassa 27.5. Toimintasuunnitelman luonnostelu tehtiin aineistolähtöisesti. Aineiston muodostivat jäsenten arvokyselyn kysymykset ja vastaukset. Työpajan osallistujat tunnistivat ensin kysymys kerrallaan, mitä asioita kysymykset käsittelivät. Asiat koodattiin aihetunnisteilla, jotka joko olivat samoja kuin DDI:n ylätason aihetunnisteet (jäsenet, hallinto, toiminta, talous, viestintä, päätöksenteko) tai tulkinnan mukaan tarkemmilla aihetunnisteilla. Koodaamisen jälkeen samoja asioita käsittelevät kysymykset ryhmiteltiin aiheittain.

Ryhmittelyn jälkeen siirryttiin tulkintaan, aloittaen niistä aiheista, jotka olivat herättäneet eniten vastausaktiivisuutta. Näin päästiin luonnostelemaan kirjaukset toimintasuunnitelman koulutuksia ja verkostoja käsittelevistä osuuksista. Luonnostelua jatkettiin kunnes koko aineisto oli tulkittu ja kirjoitettu sellaiseen muotoon, minkälaista toimintaa jäsenet haluavat. Sen jälkeen siirryttiin vapaaseen ideointiin, jossa pohdittiin, haluavatko työpajan osallistujat kirjata toimintasuunnitelmaan jotain muuta, mitä aineistosta ei nouse esiin. Keskustelun myötä syntyivät kirjaukset DDI:n työkalupaletin tarkastelusta ja taloudesta.

Lopuksi päätettiin vielä, että toimintasuunnitelmaan ei tehdä perinteistä numeroitujen lukujen rakennetta, vaan pidättäydytään aihetunnisteiden mukaisessa rakenteessa. Tämä heijastaa ajattelutapaa, johon liittyvää keskustelua käydään ainakinilmiöpohjaisuuden, asiaperustasuuden tai kohteellisuusperiaatteen käsitteiden kautta.

Näiden vaiheiden myötä syntyi toimintasuunnitelmaluonnos esitettäväksi vuosikokoukselle, jonka kokous hyväksyi pienin sanamuotojen täsmennyksin.

Lisäksi toimintasuunnitelmatyöpajassa luonnosteltiin budjetti, jota vuosikokouksessa kasvatettiin varsinaisen toiminnan osalta hieman ja lisättiin mahdollinen hankemoduuli.

Toimintasuunnitelma 2019-2020

Otetaan tavoitteeksi kasvattaa aktiivisten jäsenten määrää toiselle kymmenelle.
Kirjaus perustuu kysymyksiin:
  1. “Jos perustettaisiin paikallisia ammattilaisten ja tutkijoiden verkostoja osallisuuden edistämiseen, olisin valmis osallistumaan sellaisen toimintaan.” Kyllä 13, Ei 2.
  1. “Olisin kiinnostunut kokeilemaan ja kehittämään osallisuuteen liittyviä menetelmiä.” Kyllä 15, Ei 1.
  1. “Olisin kiinnostunut kehittämään osallisuuteen liittyviä koulutuksia DDI:n toiminnassa (osallistuva budjetointi, kansalaisraadit, osallisuusmallit, verkko-osallisuus)” Kyllä 12, Ei 2.
DDI:llä on käytössä ainakin 18 erilaista verkkopalvelua eri tehtäviin. Selvitetään mitä tarpeita toiminnassa on ja suunnitellaan miten välineiden kirjoa voisi yksinkertaistaa tarkoituksenmukaisemmaksi.
Kirjaus ei perustu suoraan mihinkään kysymyksiin.
Jatketaan eri rahoitusvaihtoehtojen selvittämistä perustoimintaa ja hankkeita varten.
Kirjaus ei perustu suoraan mihinkään kysymyksiin.
Kehitetään osallisuuteen liittyviä koulutuksia (osallistuva budjetointi, kansalaisraadit, osallisuusmallit, verkko-osallisuus) yhteistyössä eri toimijoiden, kuten alan yritysten, kolmannen sektorin ja vapaan sivistystyön, kuntasektorin ja korkeakoulujen kanssa. Tavoitteena on järjestää yksi koulutus tulevan toimintakauden aikana.
Kirjaus perustuu kysymyksiin:
  1. “Olisin kiinnostunut kokeilemaan ja kehittämään osallisuuteen liittyviä menetelmiä.” Kyllä 15, Ei 1.
  1. “Olisin kiinnostunut kehittämään osallisuuteen liittyviä koulutuksia DDI:n toiminnassa (osallistuva budjetointi, kansalaisraadit, osallisuusmallit, verkko-osallisuus)” Kyllä 12, Ei 2.
  1. “DDI:n tulisi kehittää osallisuuskoulutuksia yhteistyössä alan yritysten kanssa.” Kyllä 14, Ei 2
  1. “DDI:n tulisi kehittää osallisuuskoulutuksia yhteistyössä kolmannen sektorin ja vapaan sivistystyön kanssa.” Kyllä 15, Ei 1
  1. DDI:n tulisi kehittää osallisuuskoulutuksia yhteistyössä kuntasektorin ja yliopistojen kanssa.” Kyllä 12, Ei 0
  1. DDI:n ei tulisi kehittää osallisuuskoulutuksia vaan jättää se täysin alan yrityksille. Kyllä 0, Ei 16.
Yhdistys jatkaa kokeilukulttuuria ja kokeilevaa kehittämistä omassa toiminnassaan hyvin kokemusten siivittämänä.
Järjestetään osallisuuden ammattilaisille, päättäjille, tutkijoille ja järjestöjen edustajille verkostoitumistilaisuuksia, kuten t&k-päivä yhteistyössä PALO-hankkeen kanssa. Uutena toimintamuotona kokeillaan paikallisia tapaamisia ja kansanedustajien kanssa tehtävää tilaisuutta.
Kartoitetaan kansainvälistä toimijakenttää ja yhteistyötahoja.
Kirjaus perustuu kysymyksiin:
1. DDI:n tulisi verkostoida erityisesti kunnissa osallisuustyötä tekeviä ammattilaisia.” Kyllä 15, Ei 0.
3. “DDI:n tulisi verkostoida erityisesti järjestöjen jäsenten osallisuutta kehittäviä ammattilaisia.” Kyllä 12, Ei 3
5. “Jos perustettaisiin paikallisia ammattilaisten ja tutkijoiden verkostoja osallisuuden edistämiseen, olisin valmis osallistumaan sellaisen toimintaan.” Kyllä 13, Ei 2.
14. “DDI:n tulisi verkostoitua vastaavanlaisten, kansainvälisten toimijoiden kanssa.” Kyllä 11, Ei 0.
Järjestetään jäsenpäivä, jossa pohditaan DDI:n tulevaisuutta sekä aktiivien päivä, jossa syvennytään perustehtävän ja toiminnan suunnitteluun ja uuden nimen miettimiseen.
Kirjaus perustuu kysymyksiin:
4. “Näetkö suoremmassa demokratiassa enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia?” Kyllä 1, Ei 14.
12. “Pitäisikö DDI:n pääasiallisen tarkoituksen keskittyä demokratian asian ajamiseen yleisemmin kuin nykyinen nimi ja säännöt ilmaisevat?” Kyllä 6, Ei 6.
Tunnistetaan ne viestinnän paikat ja aiheet, joista halutaan näkyä ja kysytään vapaaehtoisia mukaan viestimään.
Kirjaus perustuu kysymykseen
2. “DDI:n tulisi pyrkiä lisäämään näkyvyyttään ja kuuluvuuttaan julkisessa demokratiakeskustelussa.” Kyllä 10, Ei 1. 

 

BUDJETTI

VARSINAINEN TOIMINTA
Tulot
Jäsenmaksut
800
T&K-päivän tuotot
500
Tulot yhteensä
1300
Menot
Pankkikulut
100
Matkakulut
300
Kokouskulut
400
Kirjanpito
450
T&K-päivän menot
1500
Web-palvelut, IT
100
Menot yhteensä
2850
Yli-/alijäämä
-1550
HANKKEET
Tulot
Osallisuuskoulutus
3000
Menot
Osallisuuskoulutus
3000

Vuosikokous maanantaina 27.5.2019

DDI:n jäsenet, tervetuloa vuosikokoukseen!

Ajankohta: maanantaina 27.5.2019 klo 17.30.
Paikka: Työhuone Kulma, Itsenäisyydenkatu 23, Tampere.
Etäosallistuminen: Zoom

Kokousmateriaalit ovat Dropbox Paperissa. Asialistalla ovat sääntömääräisesti tilinpäätös, toiminnantarkastajien lausunto ja vuosikertomus, vastuuvapaus, toimintasuunnitelma ja talousarvio ja hallituksen valinta. Esityslistaa voi kommentoida etukäteen Dropbox Paperissa. Jäsenet saavat pyynnöstä käyttöoikeudet materiaaleihin.

Pyydämme ilmoittautumaan osallistumisesta ennakkoon sähköpostilla osoitteeseen deliberaatio -at- gmail.com.

Jos käytät Zoomia ensimmäistä kertaa, kannattaa klikata linkkiä etukäteen mahdollisen selainlaajennuksen asentamiseksi.

Jäsenten arvot dataksi -ja ohjaamaan päätöksentekoa

Deliberatiivisen demokratian instituutti kerää jäsenten arvot datana uudella menetelmällä.

DDI:n jäsenet voivat esittää toisilleen puhtaalta pöydältä kysymyksiä ja vastata vapaasti haluamiinsa 6.5.2019 alkaen. Vastaukset muodostavat julkisen ja anonyymin aineiston jäsenten arvoista, jota pääset katsomaan tästä. Kuka tahansa voi tarkastella ja tulkita vastauksia. Jäsenten arvot eivät jää pelkästään mielipidekyselyn kaltaiseen rooliin, vaan uusi käytäntö on, että päätöksenteolta edellytetään päätösten ja jos päätösesitysten arvopohjan aukikirjoittamista. Toimintasuunnitelmaa laadittaessa jokaisen kirjauksen kohdalle kirjoitetaan auki, mihin jäsenten arvoihin kirjaukset perustuvat.

Jäsenet saavat toukokuun alussa sähköpostilla linkit Google Form -lomakkeeseen sekä vastaamista että kysymysten lisäämistä varten. Osallistuminen edellyttää Google-tiliä (Gmail).

6.5.2019 – Kysyminen ja vastaaminen alkaa
23.5.2019 – Tulosten purkaminen ja toimintasuunnitelman luonnostelu
27.5.2019 – Vuosikokous

Toimintasuunnitelmatyöpajaan ja vuosikokoukseen lähetetään erilliset kutsut.


Lisätietoja antavat pj. Lari Karreinen ja vpj. Raimo Muurinen, p. 044-5777 574. Kysymyksiä voi esittää DDI:n Facebook-ryhmässä tai sähköpostilla (etunimi.sukunimi at gmail.com)