Demokratia ei vahvistu hirttäytymällä vanhaan

Kirjoitus on julkaistu Kuntalehdessä 13/2013

***

Poliitikot hallituksessa, eduskunnassa ja kunnissa ovat kenties vaikeampien päätösten edessä kuin kertaakaan sotien jälkeisenä aikana. Samaan aikaan, kun ratkaistavana ovat yhteiskunnan rakennemuutoksiin ja julkiseen talouteen liittyvät haasteet, demokratian isoihin kysymyksiin pitää myös löytää vastauksia. Jatka lukemista “Demokratia ei vahvistu hirttäytymällä vanhaan”

Ilmoittautuminen käynnissä Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa -kansalaisfoorumeihin

Vaasan yliopiston hankkeessa tutkitaan, miten eutanasiasta tulisi päättää yhteiskunnassa. Marraskuussa 2013 toteutettavissa kansalaisfoorumeissa tullaan ottamaan kantaa siihen, miten eutanasian laillistamisesta tai kieltämisestä tulisi päättää.

Kansalaisfoorumien ajankohdat: Jatka lukemista “Ilmoittautuminen käynnissä Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa -kansalaisfoorumeihin”

Valtionhallinto selvitti suomalaisen demokratian ongelmakohtia kansalaisraadin avulla

Oikeusministeriön, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja SKAF:n järjestämä valtakunnallinen kansalaisraati kokoontui keskustelemaan suomalaisen demokratian ongelmakohdista kahtena lauantaina kesä- ja syyskuussa 2013. Hankkeen loppuraportin mukaan “Raadin esiin nostamat ongelmat liittyivät sekä suoraan demokratiaan (mm. kansanäänestyksen vähäinen käyttö, nettivaikuttamisen vähäisyys) että edustukselliseen demokratiaan (mm. kuilu äänestäjien ja päättäjien välillä, korruptio EU:n virkahallinnossa, vaaleissa nukkuminen).”

Kansalaisraadin loppuraportti on luettavissa täällä.

Deliberatiivisen demokratian tutkimus- ja kehittämispäivässä kiinnostavia alustajia ja kolme työryhmää

Useita mielenkiintoisia alustuksia on luvassa muun muassa Ingrid Prikkeniltä Involvesta, Mikael Jungnerilta ja Suomen johtavilta demokratiatutkijoilta. Lokakuun 31. päivänä järjestettävän tutkimus- ja kehittämispäivän työryhmiin tuli myös mukavasti abstrakteja. Iltapäivällä käytännön deliberaatiohankkeita ja tieteellisiä tutkimuksia käsitelläänkin yhteensä kolmessa työryhmässä. Tilaisuuden päivitetty ohjelma löyty alta ja työryhmien kuvaukset nettisivujen Palvelut-osiosta. Jatka lukemista “Deliberatiivisen demokratian tutkimus- ja kehittämispäivässä kiinnostavia alustajia ja kolme työryhmää”