Marraskuussa järjestettiin kansalaiskeskustelu ruotsin kielestä

Staffan Himmelroos

Mitä tutkittiin ja miten?

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää miten keskustelu pienryhmissä vaikuttaa osallistujien mielipiteisiin ja kansalaiskeskusteluun osallistui yhteensä 326 henkilöä. Keskustelijat osallistuivat joko Tampereella järjestettyyn tapahtumaan tai nettipohjaiseen keskusteluun. 216 osallistujaa saapui Tampereelle keskustelemaan joko 22. tai 23. marraskuuta, kun taas 110 osallistui nettipohjaiseen keskusteluun marraskuun 11. ja 23. välisenä aikana. Tampereen keskustelu käytiin ryhmähuoneissa, nettikeskustelu käytiin webbikameroiden ja mikrofonien avulla.

Jatka lukemista “Marraskuussa järjestettiin kansalaiskeskustelu ruotsin kielestä”

Ilmoittautuminen käynnissä Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa -kansalaisfoorumeihin

Vaasan yliopiston hankkeessa tutkitaan, miten eutanasiasta tulisi päättää yhteiskunnassa. Marraskuussa 2013 toteutettavissa kansalaisfoorumeissa tullaan ottamaan kantaa siihen, miten eutanasian laillistamisesta tai kieltämisestä tulisi päättää.

Kansalaisfoorumien ajankohdat: Jatka lukemista “Ilmoittautuminen käynnissä Eutanasia yhteiskunnallisessa päätöksenteossa -kansalaisfoorumeihin”

Valtionhallinto selvitti suomalaisen demokratian ongelmakohtia kansalaisraadin avulla

Oikeusministeriön, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja SKAF:n järjestämä valtakunnallinen kansalaisraati kokoontui keskustelemaan suomalaisen demokratian ongelmakohdista kahtena lauantaina kesä- ja syyskuussa 2013. Hankkeen loppuraportin mukaan “Raadin esiin nostamat ongelmat liittyivät sekä suoraan demokratiaan (mm. kansanäänestyksen vähäinen käyttö, nettivaikuttamisen vähäisyys) että edustukselliseen demokratiaan (mm. kuilu äänestäjien ja päättäjien välillä, korruptio EU:n virkahallinnossa, vaaleissa nukkuminen).”

Kansalaisraadin loppuraportti on luettavissa täällä.

Puoliviralliset sfäärit ovat deliberatiivisten systeemien nivelkohtia

Deliberatiivisesta demokratiasta nostetaan usein käytännön esimerkiksi kansalaisraati, jossa kansalaiset istuvat alas pohtimaan yhdessä jotakin asiaa. Deliberatiivisuus voidaan kuitenkin mieltää myös laajemmin systeemiksi, jossa yhdessä päätetään yhteisistä asioista. Tällöin ei siis ole kysymys yksittäisestä deliberaatiosta, kertaluontoisesta julkisesta keskustelusta, vaan pysyväisluontoisemmasta verkostosta, jossa keskustellaan sekä osien sisällä että niiden kesken. Eilen julkaistussa kaupunkisuunnittelun uusia tuulia haistelevassa kirjassa ”New Approaches to Urban Planning. Insights from Participatory Communities”  kuvasin Helsingin Herttoniemeen kehittynyttä paikallista yhteishallintaa deliberatiivisena järjestelmänä. Paikallinen yhteishallinta (co-governance) tarkoittaa elinympäristön suunnittelua, käyttöä ja hallintaa paikallisten toimijoiden (asukkaat, virkamiehet, muut toimijat, esim. paikalliset yritykset ja yhdistykset) yhteistyönä.

Jatka lukemista “Puoliviralliset sfäärit ovat deliberatiivisten systeemien nivelkohtia”

Liity demokratian kehittäjiin Otakantaa.fi-palvelussa

Otakantaa.fi-palvelussa on 21.8.-10.9.2013 keskusteluja ja kyselyjä demokratian kipupisteistä. Teemat keskusteluille ovat syntyneet kesäkuussa Kansalaisraadissa, joka on oikeusministeriön,
Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Sivistysliitto Kansalaisfoorumin SKAFin kokoama, suomalaista
väestöä mahdollisimman hyvin edustava 25 henkilön ryhmä. Myös DDI on ollut mukana tukemassa kansalaisraatihanketta. Jatka lukemista “Liity demokratian kehittäjiin Otakantaa.fi-palvelussa”