Rovaniemen vaikuttamiskahvila

Aika: to 12.5. klo 16.30-20.30.Vaikuttamiskahvila_juliste_WEB

Paikka: Tiedekeskus (Pohjoisranta 4)Ympäristöpäätöksenteko – kuunnellaan(ko) paikallisia ympäristöasioissa

Kuunnellaan(ko) Rovaniemellä asukkaita ympäristöasioissa? Millä tavoin asukkaiden tulisi tulevaisuudessa saada osallistua ympäristöään koskevaan päätöksentekoon?

Rovaniemen vaikuttamiskahvilan osallistujien kannanotto.

Tervetuloa mukaan! Kertaluontoisessa kahvilatapahtumassa kuullaan ja tentataan asiantuntijoita sekä muodostetaan rovaniemeläisten kannanotto siihen, kuunnellaanko paikallisia ympäristöasioissa ja kuinka asukkaiden tulisi saada tulevaisuudessa osallistua ympäristöpäätöksentekoon.

Vaikuttamiskahvila on uusi asukkaille suunnattu vaikuttamismuoto, jossa yhdistyvät asiatieto, vaikuttaminen, kahvittelu ja kulttuuri. Tapahtuman järjestävät Deliberatiivisen demokratian instituutti, Koneen Säätiö ja Lapin yliopiston Arktinen keskus.

Ilmoittautumiset 8.5 klo 22 mennessä osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/D7753C6F86B9DEC3.par

Kenelle? ja Miksi?

Tapahtuma on suunnattu yli 18-vuotiaille. Ennakkotietoa aiheesta ei tarvita. Mukaan toivotaan eri-ikäisiä ja eritaustaisia asukkaita. Vaikuttamiskahvilaan mahtuu 24 osallistujaa, jotka arvotaan ilmoittautuneista siten, että osallistujajoukko muodostaa ikään kuin Rovaniemen pienoiskoossa. Osallistujat palkitaan 20 euron lahjakortilla. Ilmoittautuneihin otetaan yhteyttä maanantaina 9.5.

Vaikuttamiskahvilan ohjelma

  • 16.30 Kahvipöytäbuffet ja ilmoittautuminen
  • 16.45 Ote dokumentista ”Porot kuuluvat tuulelle”
  • 17.00 Tervetuloa – miksi olemme täällä? Kalle Korhonen, Koneen Säätiö & Juha Lindell, Vaasan yliopisto
  • 17.15 Asiantuntijat kertovat: Vanhempi tutkija Leena Heinämäki Lapin yliopiston Arktinen keskus, asukasasiamies Maarit Alikoski Rovaniemen kaupunki & asukasyhdistyksen edustaja Kristiina Tikkala
  • 17.45 Asiantuntijat osallistujien tentattavana
  • 18.10 Kahvipöytäkeskustelua pienryhmissä (tauko välissä)
  • 19.55 Äänestys – mistä olemme samaa mieltä?
  • 20.20-20.30 Loppusanat

Vaikuttamiskahvilat Facebookissa, tykkää, kysy ja keskustele: https://www.facebook.com/vaikuttamiskahvilat/

Tapahtuman taustaa

Ympäristöasiat ovat olleet lähiaikoina paljon esillä julkisuudessa. Metsähallituslain uudistus herätti kansalaisissa suuren määrän kritiikkiä, ja lain pysäyttämistä vaativa adressi keräsi vajaat 130 000 allekirjoitusta.  Allekirjoittaneet esittävät, että lain valmistelu- ja käsittelyprosessi ei täyttänyt avoimen demokratian vaatimuksia. Ympäristö kuuluu meille kaikille ja kansalaisten pitäisi saada osallistua ympäristöpäätöksentekoon.