Porvoon vaikuttamiskahvila | Dialogkafé i Borgå

kuvitus_taustaton (002)Aika: maanantai 13.6 kello 16.30-20.30

Paikka: Porvoon kansalaisopisto, Villenkammari. Mannerheiminkatu 15, 06100 Porvoo

Monikielisyys tulevaisuuden Suomessa

Tutustu keskustelujen yhteenvetoon tästä: Porvoon vaikuttamiskahvilan osallistujien kannanotto (huom. vastineet tämän sivun alalaidassa)

Mitä kieliä Suomessa pitäisi osata tulevaisuudessa? Onko kielitaito Suomen kilpailuvaltti? Vilka språk behöver vi kunna i framtiden? Är språkkunskap Finlands nyckel till framgång?

På Svenska

Porvoon vaikuttamiskahvilassa näihin kysymyksiin haetaan paikallisten asukkaiden mielipiteitä. Vaikuttamiskahvila on uusi, rento tapa osallistua ja vaikuttaa. Vaikuttamiskahvilassa kohdataan ja keskustellaan kahvikuppien äärellä, kuullaan asiantuntijoita sekä muodostetaan porvoolaisten asukkaiden kannanotto. Vaikuttamiskahviloiden tavoitteena on asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen ja harkittujen kansalaismielipiteiden tuominen mukaan julkiseen keskusteluun ja päättäjien tietoisuuteen.

Tapahtuma on maksuton ja kaksikielinen (suomi, ruotsi). Riittää siis, että osaa jompaa kumpaa kieltä. Tarvittaessa järjestetään tulkkaus englanniksi. Oletko yli 18-vuotias? Ilmoittaudu mukaan saman tien https://www.webropolsurveys.com/S/9CBA422E84120531.par

Ohjelma

  • 16.30–17.00 Kahvipöytäbuffet ja ilmoittautuminen
  • 17.00–17.15 Tervetuloa – miksi olemme täällä?
  • 17.15–17.45 Asiantuntija-alustukset: Suomen kielen professori Jyrki Kalliokoski, FT, Helsingin yliopisto ja pääsihteeri Reetta Kettunen, FT, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
  • 17.45–18.15 Kysymyksiä asiantuntijoille
  • 18.15–20.00 Kahvipöytäkeskustelua pienryhmissä
  • 20.00–20.25 Äänestys – mistä olemme samaa mieltä?
  • 20.25–20.35 Loppusanat, kansanedustaja Mikaela Nylander

Vaikuttamiskahvila on suunnattu yli 18-vuotiaille ja siihen mahtuu 30 osallistujaa. Osallistujat arvotaan ilmoittautuneiden joukosta siten, että osallistujajoukko edustaa mahdollisimman monipuolisesti erilaisia paikallisia asukkaita. Ilmoittautuneihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

Tapahtuman järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Deliberatiivisen Demokratian Instituutti yhteistyössä Koneen Säätiön, Svenska Kulturfondenin ja Porvoon kansalaisopiston kanssa.

Vastineet

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén Turusta oli osallistujien kanssa samaa mieltä siitä, että kieltenopetuksen on oltava monipuolista. Ihmiset ovat erilaisia oppijoita, joten heillä pitää olla erilaisia keinoja opetella kieliä. Sirén piti hyvänä myös sitä, että kieltenopetus aloitettaisiin nykyistä aikaisemmin. Kaksikielisyys on hänen mukaansa vahvuus, josta on pidettävä kiinni kaikissa oloissa.

Itse vaikuttamiskahviloista kansanedustaja Saara-Sofia Sirén totesi, että on arvokasta, että tällaisia kansalaisten vaikuttamistilaisuuksia järjestetään. Tällaisen työskentelyn tuloksena saadaan käsiteltävästä aiheesta selville se, millaisista asioista osallistujat ovat yksimielisiä ja mitkä jakavat mielipiteitä. Raportin yksi arvokkaimmista osioista onkin se osio, jossa käsitellään aiheita, joista ei oltu samaa mieltä. Tästä välittyy sekä päättäjälle että keskustelijoille ymmärrys mielipiteiden ja näkemysten moninaisuudesta.

Saara-Sofia Sirén mukaan tulokset heijastelevat hyvin julkisuudessa käytyä keskustelua, vaikka hän pitikin tällaista raporttia hyvänä siinä mielessä, että tämän taustalla on suora vuorovaikutustilanne osallistujien kesken, toisin kuin esim. lehtikirjoittelussa. Tässä on luettavana ”kokonaisuus”, kun taas julkinen keskustelu esim. median välityksellä on jonkinlainen osakokonaisuus (mitkä näkemykset on valittu julkaistavaksi, miten joku uutinen on rakennettu, kenellä on mahdollisuus seurata mediaa ja kommentoida, jne.).